Gezondheidsmaatregelen

GEZONDHEIDMAATREGELEN ZOMER 2022*

 • Het dragen van een mondmasker is niet meer wettelijk verplicht in de optiekzaak.

 • Het mondmasker blijft wel aanbevolen in de context van een contactberoep (bij handelingen zoals refractie en contactlensaanpassing) waarbij de afstand van 1.5m niet kan bewaard worden.

 • Sommige kwetsbare personen houden het mondmasker liever nog aan; dan dragen wij als professional ook een mondmasker, uit respect voor de klant.

 • Ook volledig gevaccineerd blijft het natuurlijk belangrijk om voorzichtig te blijven en voor elkaars gezondheid te zorgen!  

 • Een afspraak maken is wettelijk niet verplicht maar blijft natuurlijk wel aangeraden om de toestroom van klanten te beperken.

 • Paramedische handelingen (optometrie, contactlenzen en low vision) worden verdergezet met respect voor afstand, hygiëne en bescherming.

Hierbij geven we jullie een overzicht van de richtlijnen mee:

 1. liefst op afspraak werken (afspraak = voorrang)

 2. toegang weigeren bij symptomen

 3. handen ontsmetten met alcoholgel (zowel cliënt als professional)

 4. aantal personen per winkeloppervlakte respecteren (1 persoon per 10 m²)

 5. zorg voor voldoende verluchting

 6. social distancing van 1,5 meter

 7. plexiwanden voor cliënten en professionals

 8. alle brillen ontsmetten

 9. alle optometrische toestellen ontsmetten

 10. betaalterminal ontsmetten

Gedetailleerde toelichting bij de verschillende richtlijnen:

 1. Bij Vroman Optics kan je heel gemakkelijk zelf een afspraak - naar keuze - online vastleggen op de dag en het uur die jou het beste schikt. Reserveer je persoonlijke plaats en maak hier je afspraak. We voorzien voldoende tijd tussen de afspraken, zodat we alles kunnen ontsmetten en er niet te veel klanten tegelijk aanwezig zijn. Indien er reeds 2 klanten aanwezig zijn in de winkel, vragen wij u vriendelijk om eventjes te wachten in de overdekte hall buiten, wij helpen u spoedig verder.

 2. Indien de klant symptomen (hoesten, koorts,…) vertoont, moeten wij de toegang weigeren en de afspraak uitstellen.

 3. Aan de ingang van onze optiekzaak is er alcoholgel voorzien. De klant wordt aangeraden zijn handen te ontsmetten bij 't binnenkomen. De opticien dient de handen grondig te wassen of te ontsmetten met alcoholgel tussen alle klanten. Er zijn meerdere ontsmettingsstanden voorzien in de winkel.

 4. Gezien de grootte van de zaak kan slechts 1 afspraak tegelijkertijd doorgaan; er mogen max. 2 klanten tegelijk aanwezig zijn in de winkel.   

 5. De winkelruimte wordt regelmatig verlucht.

 6. De social distancing van 1,5 meter dient ten alle tijde gerespecteerd te worden. Er is markering op de grond voorzien om de 1.5 meter, zodat iedereen afstand kan houden en weet waar hij moet staan. Bovendien gebeuren bij Vroman Optics alle oogmetingen digitaal en dus op veilige afstand.

 7. Het is sinds 7 maart 2022 niet meer wettelijk verplicht dat iedereen in de winkel een mondmasker draagt. Er zijn grote plexiwanden voorzien, zowel aan de toonbank als aan de verkooptafel.

 8. Alle brillen worden na het passen ontsmet met gebruik van een professionele Neon UV-C lamp gedurende minimaal 25 min.

 9. Alle optometrische toestellen, alsook stoelen, tafels en klinken worden met ontsmettende spray gedesinfecteerd vóór en na elke klant.

 10. Na elke klant wordt de betaalterminal ontsmet met een ethanol-doekje.

Zorg voor elkaar en blijf gezond intussen!

*met dank aan onze beroepsvereniging A.P.O.O.B.

Heb je nog vragen?

Opticien Christophe Vroman beantwoordt ze graag!