Corona update

CORONA UPDATE 24/03/2020

Een nieuwe update van APOOB (Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België) en BFO (Belgian Federation of Optometrists) over de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vermijden en te vertragen.

De APOOB en de BFO hebben contact met alle nodige officiële instanties (Volksgezondheid, VLAIO, Unizo, Binnenlandse Zaken, Economie, enz.)

Momenteel beslist het crisiscentrum welke winkels open blijven; het crisiscentrum is de hoogste rang en staat boven alle andere ministeries en instanties.

Over optiekzaken en gehoorcentra besliste het crisiscentrum het volgende:

De winkel dient gesloten te worden en mag enkel verhelpen bij noodgevallen, mits inachtneming van de social distance maatregelen. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld.

Het crisiscentrum meldt ook het volgende en dit zijn de allerbelangrijkste regels op dit moment:

SOCIAL DISTANCING en ENKEL ESSENTIËLE VERPLAATSINGEN ZIJN TOEGESTAAN. WAAK OVER JULLIE EIGEN GEZONDHEID EN DE GEZONDHEID VAN ANDEREN.

Samengevat adviseren de APOOB en de BFO om dezelfde werkwijze als afgelopen dagen te blijven hanteren, m.a.w. "bril" noodgevallen verhelpen achter gesloten deuren.

 • Opticien Christophe Vroman van Vroman Optics is steeds bereikbaar via mail christophe@vromanoptics.be of telefonisch op 025693582 (bereikbaar van maandag tot zaterdag van 9u tot 12u30 & van 14u tot 19u)
 • De winkeldeur blijft de hele dag gesloten. Laat maar één klant tegelijk aanwezig zijn in de winkel. Houd ten alle tijde afstand. Laat alle betalingen elektronisch uitvoeren (enkel noodgevallen!)
 • Ben je zelf ziek, werk dan niet en houd de winkel gesloten.
 • Is een klant ziek, dan moet de aankoop of herstelling uitgesteld worden
 • Aanvaard geen mensen met duidelijke ziekteverschijnselen: hoest, rhinitis, koorts.
 • Alle oogtesten, contactlensaanpassingen en -controles dienen verplicht uitgesteld te worden. Het besmettingsgevaar is te groot, gezien het coronavirus ook besmettelijk is via het traanvocht. Heeft een klant toch een dringend onderzoek nodig, gelieve deze dan door te verwijzen naar een (oog)arts.
 • Voor je plezier een extra (zonne)bril gaan kopen is geen essentiële verplaatsing en bijgevolg niet toegestaan! Alle aankopen die uitgesteld kunnen worden, dienen uitgesteld te worden.
 • Is je enige bril onherstelbaar, dan kan en mag je uiteraard wel een nieuwe bril kopen.
 • Elke verkoop van contactlenzen en lensvloeistoffen via het web is toegestaan, vermits de verkoop dan contactloos kan verlopen; bestel bij Vroman Optics via www.vromanoptics.be/lenzen-bestellen-0
 • Een bril thuis bij iemand gaan afleveren is toegestaan, maar hanteer dan dezelfde regels als de postbode: leg het pakje voor de deur, bel aan en ga anderhalve meter achteruit. Respecteer de social distancing. Laat de betaling uitvoeren via overschrijving.
 • Brillen aanpassen achter de oren, kan momenteel niet. Stel dit zoveel mogelijk uit. Dit is niet dringend.

Gebruik zoveel mogelijk jullie logisch verstand en probeer de verspreiding van COVID 19 zoveel mogelijk te vermijden en te vertragen. doe alleen het hoogdringende.

Aarzel niet om de beroepsverenigingen APOOB & BFO of je opticien te contacteren, indien er bijkomende vragen zijn.

Met vriendelijke groeten,

Myrte Goriens, Voorzitter van BFO, info@bfo-optometry.be

Viviane De Vries, General Manager van APOOB, viviane.devries@apob.be