Corona update

CORONA UPDATE 14 NOVEMBER 2021

 • Opticien = contactberoep => de mondmaskerplicht blijft wettelijk van kracht voor opticien en klanten zelfs na 1 oktober, zo heeft het overlegcomité beslist.

 • Ook volledig gevaccineerd is het belangrijk om voorzichtig te blijven en voor elkaars gezondheid te zorgen!  

 • Optiekwinkels blijven open, vermits zij medische hulpmiddelen afleveren. Bovendien is het beroep van opticien officieel erkend als essentieel beroep.

 • Een afspraak maken is wettelijk niet verplicht maar blijft natuurlijk wel aangeraden om de toestroom van klanten te beperken.

 • Paramedische handelingen (optometrie, contactlenzen en low vision) worden verdergezet met respect voor afstand, hygiëne en bescherming.

Hierbij geven we jullie een overzicht van de richtlijnen mee:

 1. liefst op afspraak werken (afspraak = voorrang)

 2. toegang weigeren bij symptomen

 3. handen grondig ontsmetten met alcoholgel (zowel cliënt als professional)

 4. aantal personen per winkeloppervlakte respecteren (1 persoon per 10 m²)

 5. zorg voor voldoende verluchting

 6. social distancing van 1,5 meter

 7. mondmaskers voor cliënten en professionals

 8. alle brillen ontsmetten

 9. alle optometrische toestellen ontsmetten

 10. elektronische betaling

Gedetailleerde toelichting bij de verschillende richtlijnen:

 1. Bij Vroman Optics kan je heel gemakkelijk zelf een afspraak - naar keuze - online vastleggen op de dag en het uur die jou het beste schikt. Reserveer je persoonlijke plaats en maak hier je afspraak. We voorzien voldoende tijd tussen de afspraken, zodat we alles kunnen ontsmetten en er niet te veel klanten tegelijk aanwezig zijn. Indien er reeds 2 klanten aanwezig zijn in de winkel, vragen wij u vriendelijk om eventjes te wachten in de overdekte hall buiten, wij helpen u spoedig verder.

 2. Indien de klant symptomen (hoesten, koorts,…) vertoont, moeten wij de toegang weigeren en de afspraak uitstellen.

 3. Aan de ingang van onze optiekzaak is er alcoholgel voorzien. De klant moet verplicht zijn handen ontsmetten bij het binnenkomen. De opticien dient de handen grondig te wassen of te ontsmetten met alcoholgel tussen alle klanten. Er zijn meerdere ontsmettingsstanden voorzien in de winkel.

 4. Gezien de grootte van de zaak kan slechts 1 afspraak tegelijkertijd doorgaan; er mogen max. 2 klanten tegelijk aanwezig zijn in de winkel. Indien mogelijk komt enkel de klant zelf binnen. De begeleider blijft bij refracties buiten de refractieruimte (tenzij jonger dan 18 jaar) wachten. In de winkelruimte mag een begeleider mee.  

 5. De winkelruimte wordt regelmatig verlucht.

 6. De social distancing van 1,5 meter dient ten alle tijde gerespecteerd te worden. Er is markering op de grond voorzien om de 1.5 meter, zodat iedereen afstand kan houden en weet waar hij moet staan. Bovendien gebeuren bij Vroman Optics alle oogmetingen digitaal en dus op veilige afstand.

 7. Het is tot op heden nog steeds wettelijk verplicht dat iedereen in de winkel een mondmasker draagt. Enkel bij het passen van monturen wordt heel eventjes toegestaan om je masker af te zetten; dit mag enkel achter de grote plexi-wand en mits inachtneming van de regels van social distancing. Er zijn grote plexiwanden voorzien, zowel aan de toonbank als aan de verkooptafel. Indien de anderhalve meter niet gehanteerd kan worden draagt de opticien ook een face-shield bovenop zijn mondmasker. Dit vermijdt de besmetting via druppeltjes in de ogen. De face shield wordt na elke klant ontsmet.

 8. De klanten mogen zelf geen brillen uit het rek nemen; de opticien selecteert de brillen en legt deze klaar op de verkooptafel. Na het passen dienen de brillen en de tafel ontsmet te worden. Alle brillen worden na het passen ontsmet met gebruik van een professionele Neon UV-C lamp gedurende minimaal 25 min.

 9. Alle optometrische toestellen, alsook stoelen, tafels en klinken worden met ontsmettende spray gedesinfecteerd vóór en na elke klant.

 10. Enkel elektronische betalingen worden aanvaard, de klant dient z'n bankkaart dus mee te brengen. Het virus is overdraagbaar via bankbiljetten en munten en deze dienen bijgevolg vermeden te worden. Na elke klant wordt de betaalterminal ontsmet met een ethanol-doekje.

Het Ministerieel Besluit is op 1 november 2020 in het Staatsblad gepubliceerd en is tot op heden nog steeds van kracht. Klik hier om het MB te downloaden.

Zorg voor elkaar en blijf gezond intussen!

Heb je nog vragen?

Opticien Christophe Vroman beantwoordt ze graag!